Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Artikel 1 – Toepasselijkheid
1.1 Deze algemene voorwaarden van HCC zijn van toepassing op alle aanbieding, offertes en overeenkomsten voor de verkoop en levering van producten/apparatuur. Aanvullingen en/of afwijkingen van deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien zij uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen. Toepasselijkheid van eventuele algemene voorwaarden van Afnemer wordt hierbij uitdrukkelijk uitgesloten. 
1.2 Alle offertes en prijsopgave van HCC zijn vrijblijvend. Een order/bestelling verbindt HCC slechts indien zij deze uitdrukkelijk schriftelijk aanvaard.
1.3 Foto's, tekeningen, illustraties, prijzen en technische kenmerken worden enkel ter inlichting overgemaakt en zijn benaderende aanwijzingen. De verstrekte gegevens binden HCC niet en kunnen zonder voorafgaandelijk bericht door HCC worden gewijzigd.

Artikel 2 - Prijs en betalingsvoorwaarden
2.1 Alle prijzen zijn netto, exclusief. B.T.W. en andere heffingen welke van overheidswege worden opgelegd. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen zijn in de prijs van de apparatuur niet begrepen de kosten van vervoer, verzekering en installatie.
2.2 Alle belastingen en kosten, hoe ook genaamd, welke nu, of te eniger tijde, zullen worden geheven op de door Afnemer te betalen bedragen, of op deze overeenkomst of op de apparatuur en /of op het gebruik van de apparatuur, onverschillig op wiens naam deze zijn gesteld, zijn voor rekening van Afnemer.
2.3 Betaling van 50% van het verschuldigde koopbedrag dient te worden gedaan na ondertekening van de overeenkomst. De andere 50% 14 dagen voorafgaand aan levering van de apparatuur op de dag van levering. Overige verschuldigde bedragen binnen 14 dagen na factuurdatum op het op de factuur aangegeven betaaladres.
2.4 Indien Afnemer niet binnen de overeengekomen, of anderszins hiervoor bepaalde, termijn betaalt is Afnemer van rechtswege in verzuim. HCC is in dat geval gerechtigd een vergoeding wegens renteverlies in rekening te brengen van 1,25% per maand, of de wettelijke (handels)rente wanneer deze hoger is. In geval van verzuim van Relatie is Relatie voorts aansprakelijk voor alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten van HCC. De buitengerechtelijke kosten zijn conform de op dat moment geldende Staffel buitenrechtelijke incassokosten (BIK) en salarissen in rolzaken sector kanton.
2.5 Afnemer kan geen beroep doen op opschorting, korting dan wel verrekening plaats laten vinden, met betrekking tot de betalingsverplichtingen van Afnemer jegens HCC.
2.6 Indien Afnemer enige uit deze overeenkomst voortvloeiende verplichting niet, niet volledig of niet tijdig voldoet is HCC voorts gerechtigd haar verplichtingen op te schorten en heeft HCC het recht de overeenkomst te ontbinden (zie artikel 8) en (aanvullende) schadevergoeding te vorderen.

Artikel 3 - Levering en risico
3.1 Opgaven van levertijden worden steeds naar beste weten gedaan en deze zullen zoveel mogelijk in acht worden genomen. Opgegeven levertijden zijn indicatief en zijn derhalve niet te beschouwen als fatale termijnen. Bij vertraging in de levering dient HCC steeds schriftelijk in gebreke te worden gesteld en dient HCC een redelijke termijn worden gegund om alsnog aan haar verplichtingen te voldoen. Bij overschrijding van een levertijd kan Afnemer geen beroep doen op schadevergoeding. Afnemer komt geen beroep op ontbinding toe, behoudens wanneer van Afnemer redelijkerwijs niet verwacht kan worden dat zij het betreffende deel van de overeenkomst in stand houdt. De eventuele ontbinding is alsdan partieel en raakt enkel dat deel dat strikt noodzakelijk is.
3.2 Levering geschiedt op de plaats van het magazijn van HCC. Alleen indien dat schriftelijk is overeengekomen zal HCC de aan Afnemer verhuurde apparatuur afleveren of doen afleveren op het door Afnemer aangegeven afleveradres.
3.3 Het risico van verlies, diefstal of beschadiging van de apparatuur, eventuele bijbehorende accessoires, software en gegevens die voorwerp zijn van de overeenkomst, gaat op Afnemer over op het moment dat HCC deze heeft geleverd aan Afnemer. 
3.4 HCC zal de apparatuur verpakken volgens de bij haar geldende maatstaven. Afnemer zal met verpakkingen die vrijkomen bij de door HCC geleverde producten handelen op een wijze die in overeenstemming is met de daarvoor geldende overheidsvoorschriften.
3.5 Indien bij aflevering geen aantekening op de pakbon of een proces-verbaal is opgemaakt dan wordt de apparatuur geacht in goede staat en zonder gebreken te zijn afgeleverd en aanvaard door Afnemer. 
3.6 Van een gebrek is sprake indien de apparatuur als gevolg van een niet aan Afnemer toe te rekenen eigenschap niet het genot kan verschaffen dat Afnemer daarvan bij het aangaan van de overeenkomst mag verwachten. 

Artikel 4 – Aflevering en Installatie 
4.1 Indien uitdrukkelijk schriftelijk overeengekomen zal HCC zorgdragen voor het afleveren, opstellen, afstellen en testen van de apparatuur.
4.2 Indien HCC voor de aflevering en installatie van apparatuur zorgdraagt, is Afnemer verplicht die maatregelen te treffen of doen treffen zodat de apparatuur op eenvoudige wijze kan worden geleverd en geplaatst en dient Afnemer er voor te zorgen dat de locatie voor plaatsing voldoet aan de specificaties als vermeld in de bij de apparatuur behorende handleiding en/of opgegeven door HCC.

Artikel 5 - Eigendomsvoorbehoud
5.1 Alle door HCC in het kader van de overeenkomst geleverde zaken blijven eigendom van HCC totdat afnemer alle verplichtingen uit de met HCC gesloten overeenkomst(en) deugdelijk is nagekomen.
5.2 Door HCC geleverde zaken, die ingevolge lid 1. onder het eigendomsvoorbehoud vallen, mogen niet worden doorverkocht en mogen nimmer als betaalmiddel worden gebruikt. Afnemer is niet bevoegd om de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden of op enige andere wijze te bezwaren. 
5.3 Afnemer dient steeds al hetgeen te doen dat redelijkerwijs van hem verwacht mag worden om de eigendomsrechten van HCC veilig te stellen.
5.4 Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken danwel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, dan is afnemer verplicht om HCC daarvan onmiddellijk op de hoogte te stellen.
5.5 Afnemer verplicht zich om de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand, ontploffings- en waterschade alsmede tegen diefstal en de polis van deze verzekering op eerste verzoek aan HCC ter inzage te geven. Bij een eventuele uitkering van de verzekering is HCC gerechtigd tot deze penningen. Voor zoveel als nodig verbindt afnemer zich er jegens HCC bij voorbaat toe om zijn medewerking te verlenen aan al hetgeen dat in dat kader nodig of wenselijk mocht (blijken) te zijn.

Artikel 6 - Waarborg en garantie
6.1 HCC levert producten die in overeenstemming zijn met de bepalingen uit de huurovereenkomst. Afnemer is verplicht de apparatuur overeenkomstig de, bij de apparatuur behorende, handleidingen te gebruiken. De geleverde producten zullen bij correct gebruik in overwegende mate beschikken over de functionaliteiten als beschreven in de technische informatie van de betreffende fabrikant ten tijde van de levering en derhalve in overwegende mate functioneren. Voor schade ten gevolge van onjuist gebruikt is HCC nimmer aansprakelijk.
6.2 HCC staat in voor de kwaliteit van de door haar geleverde zaken. Om die reden verstrekt HCC gedurende een jaar (1) na aflevering, zijnde de in ontvangst name van de bestelde goederen door Afnemer, garantie op haar producten die niet verder strekt dan hierna vermeld. HCC heeft enkel de verplichting, naar haar keuze, de verkochte apparatuur zelf of een door haar gekozen servicebedrijf te laten herstellen of, het gebrekkige onderdeel te vervangen door al of niet nieuwe, stukken. In geval van herstel worden enkel voorrijkosten in rekening gebracht. De bovenvermelde termijn neemt een aanvang op het ogenblik van de levering en wordt niet verlengd door enige reparatie.
6.3 De garantie is van overeenkomstige toepassing op gebreken die hun oorzaak overwegend vinden in ondeugdelijke installatie door HCC.
6.4 De garantie verleend op grond van 6.2 van dit artikel vervalt indien het defect niet gemeld werd aan HCC binnen de 10 werkdagen nadat het werd ontdekt. Een zichtbaar gebrek moet echter binnen 5 werkdagen na levering schriftelijk worden gemeld aan HCC. Het indienen van een klacht om welke reden ook, ontslaat Afnemer er niet van stipt te betalen op de vervaldag. HCC is na ommekomst van 12 maanden na levering niet aansprakelijk ter zake een eventueel door Afnemer geconstateerd gebrek. 
6.5 Indien Afnemer tijdig heeft gereclameerd en er is aangetoond dat het geleverde product niet voldoet aan hetgeen is overeengekomen, dan heeft HCC de keus hetzij de niet deugdelijk geleverde producten te vervangen, hetzij aan Afnemer artikelen ter beschikking te stellen waardoor deze in staat is het herstel zelf uit te voeren. De responsetijd van HCC bedraagt 3 werkdagen. 
6.6 Nadat HCC een van de in 7.5 van dit artikel genoemde garantieopties heeft geleverd is zij ter zake de op haar rustende garantieverplichtingen gekweten en geen schadevergoeding in de ruimste zin des woords verschuldigd aan Afnemer. De vervangen stukken blijven eigendom van HCC. Op de onder de garantie geleverde dan wel herstelde producten rust geen aanvullende dan wel hernieuwde garantiebepaling. De garantie loopt te allen tijde af na een periode van 12 maanden na aflevering van het product. 
6.7 De garantie vervalt in de volgende gevallen:
(a) indien sprake is geweest van reguliere slijtage, ondeskundig gebruik, reparatie, schoonmaak- of onderhoudswerkzaamheden of ander onzorgvuldig handelen en/of transport, vallen of stoten, ondeskundig aan- en/of ontkoppelen van de producten dan wel aanpassingen c.q. herstelwerkzaamheden, verricht door Afnemer;
(b) bij gebruik voor andere doeleinden dan waarvoor het product bedoeld of geschikt is of bij overmatig gebruik, alsmede bij het gebruik van materialen welke niet aan de specificaties voldoen dan wel indien het product is gebruikt met ongeschikte of verkeerde accessoires. 
(c) indien Afnemer niet tijdig en op correcte wijze zijn klacht kenbaar heeft gemaakt aan HCC;
(d) indien het product niet is voorzien van een fabrieksmatig aangebracht serienummer.
Voorts garandeert HCC niet dat een geleverd product vrij is van fouten, en/of dat gebreken of onderbrekingen in de werkomgeving van Afnemer kunnen worden ontdekt.
6.8 Indien Afnemer ervoor kiest het onder de garantie vallende product voor herstel naar HCC te retourneren, gebeurt dit voor eigen rekening en risico en dient het object in deugdelijke verpakking te zijn verpakt. HCC is op geen enkele wijze aansprakelijk voor verlies dan wel beschadiging van de producten gedurende een retourzending.
 
Artikel 7 - Intellectuele of industriële eigendom
7.1 Alle rechten van intellectuele en industriële eigendom op de krachtens de overeenkomst verhuurde en of geleverde apparatuur, licenties, of andere materialen zoals documentatie, ontwerpen, analyses, offertes (inclusief voorbereidend materiaal daarvan) berusten uitsluitend bij HCC of diens licentiegevers. Afnemer verkrijgt uitsluitend de gebruiksrechten die bij deze voorwaarden uitdrukkelijk worden toegekend welke rechten niet-exclusief zijn en uitsluitend door Afnemer overdraagbaar zijn in het kader van wederverkoop in de normale uitoefening van zijn bedrijf. 
7.2 Het is Afnemer niet toegestaan enige aanduiding betreffende auteursrechten, merken, handelsnamen of andere intellectuele of industriële eigendomsrechten van apparatuur e/of uit programmatuur of andere materialen als hiervoor bedoelt te verwijderen of te wijzigen.

Artikel 8 – Recht van beëindiging
8.1 HCC heeft het recht deze overeenkomst terstond zonder rechtelijke tussenkomst en zonder dat daartoe een ingebrekestelling nodig is, geheel of gedeeltelijk te beëindigen, indien Afnemer enige bepaling van deze overeenkomst niet stipt nakomt, in het bijzonder enige factuur niet op tijd voldoet. Onverminderd het recht van HCC op volledige schadevergoeding, zal Afnemer tenminste aan HCC verschuldigd zijn een bedrag, gelijk aan het totaal van alle dan nog niet betaalde, vervallen termijnen, alsmede de termijnen die zouden verschijnen, wanneer de overeenkomst niet zou zijn beëindigd.
8.2 In aansluiting op lid 1 van dit artikel geldt voorts dat HCC het recht heeft deze overeenkomst terstond zonder rechterlijke tussenkomst en zonder dat daartoe een ingebrekestelling nodig is, te beëindigen indien er gerede twijfel bestaat dat Afnemer haar verplichtingen niet zal nakomen. Gerede twijfel kan onder andere bestaan uit naderend(e) faillissement, surséance van betaling, gehele of gedeeltelijke beslaglegging, liquidatie of enig daarmee vergelijkende toestand. 

Artikel 9 – Aansprakelijkheid
9.1 HCC is aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door haar schuld, dit tot een maximum van euro 100.000,- (zegge één honderdduizend euro) voor materiële schade en euro 10.000,- (zegge tienduizend euro) voor dood of letsel aan personen.
9.2 Afnemer vrijwaart HCC tegen alle aanspraken van derden tot vergoeding van schade (mede) veroorzaakt door of in verband staande met de apparatuur of het gebruik van de apparatuur of de staat waarin deze zich bevindt.
9.3 HCC is niet aansprakelijk voor schade aan de aan de apparatuur verbonden hardware, software en data.
9.4 Afnemer is niet gerechtigd een vermindering van de overeengekomen prijs te vorderen op de grond dat sprake is van een vermindering van het genot, tenzij die vermindering van het genot een gevolg is van een gebrek aan de apparatuur dat HCC bij de aanvang van de overeenkomst kende of behoorde te kennen.
9.5 Behoudens het in artikel 9.1 bepaalde is HCC niet aansprakelijk voor mogelijke schade van Afnemer of van derden, welke schade veroorzaakt is of verband houdt met (het gebruik van) de apparatuur, tenzij deze schade een gevolg is van een gebrek aan de apparatuur dat HCC bij de aanvang van de overeenkomst kende of behoorde te kennen.
9.6 HCC is nimmer aansprakelijk voor schade of kosten die het gevolg zijn van misbruik van de toegangs-of identificatiecodes.
9.7 In alle gevallen is aansprakelijkheid van HCC beperkt tot directe schade. Aansprakelijkheid voor indirecte en/of gevolgschade is uitdrukkelijk uitgesloten.  

Artikel 10 – Overmacht
10.1 Als overmacht aan de kant van HCC wordt begrepen iedere omstandigheid die HCC redelijkerwijs niet heeft kunnen vermijden of verhinderen en waardoor de normale uitvoering van de met Afnemer gesloten overeenkomst(en) wordt verhinderd. Hieronder zijn mede (maar niet uitsluitend) begrepen: werkstaking, overheidsmaatregelen, transportmoeilijkheden, vertraging of onmogelijkheid in de toelevering en beschadiging van – of defecten aan – voor aan de opdracht essentiële bedrijfsmiddelen van HCC. 
10.2 In geval van verhindering tot uitvoering van de in deze overeenkomst vastgestelde bepalingen ten gevolge van een niet toerekenbare tekortkoming van HCC, is HCC gerechtigd om hetzij de uitvoering van de overeenkomst op te schorten voor de duur van ten hoogste drie maanden, hetzij de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder dat HCC tot enige schadevergoeding gehouden zal zijn. Gedurende de opschorting is HCC bevoegd, en aan het einde daarvan is HCC, verplicht, te kiezen voor uitvoering, dan wel voor gehele of gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst.

Artikel 11. Toepasselijk recht en forumkeuze
11.1 Op de met HCC gesloten overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. De toepasselijkheid van het ‘Weens Koopverdrag’ is expliciet uitgesloten.
11.2 Alle geschillen die ontstaan naar aanleiding van de met HCC gesloten overeenkomst, zullen uitsluitend worden voorgelegd aan het oordeel van de bevoegde rechter te ‘s-Hertogenbosch. HCC heeft het recht een procedure bij de rechtbank aanhangig te maken die bij gebreke van het bepaalde in de vorige zin bevoegd zou zijn.

Artikel 12 - Slotbepalingen
12.1 De gegevens die in de ruimste zin des woords worden verkregen in het kader van de uitvoering van deze overeenkomst worden onder strikte geheimhouding verwerkt. Partijen zullen deze gegevens, geheel of gedeeltelijk, niet openbaar maken, behalve aan de eigen medewerkers, toeleveranciers en gemachtigden voor zoverre dit is vereist voor de uitvoering van contractuele of wettelijke verplichtingen.
12.2 Afspraken buiten deze overeenkomst binden beide partijen niet, tenzij deze schriftelijk door beide partijen zijn bevestigd. In geval van strijdigheid tussen de overeenkomst en deze voorwaarden prevaleert de inhoud van de overeenkomst.
12.3 Bijvoegingen, doorhalingen en wijzigingen ten opzichte van deze overeenkomst en de daarbij behorende bijlagen binden HCC slechts indien deze schriftelijk zijn goedgekeurd door de directie van HCC of een andere daartoe bevoegde medewerker van HCC. 
12.4 Door ondertekening door Afnemer van deze overeenkomst wordt deze van kracht, onder ontbindende voorwaarde van het ontbreken van ondertekening door de directie van HCC of een daartoe bevoegde medewerker van HCC.
12.5 Onder “een daartoe bevoegde medewerker van HCC” wordt verstaan een medewerker wiens bevoegdheid dient te blijken uit de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. 
Share by: